Urastao nokat

PODELI:

manikir pedikir nadogradnja trepavica
Urastao nokat je posledica prosecanja nokatne ploče unutar lateralnih nabora prstiju. Prosecanjem površinskog sloja kože, nokat prodire dublje u krzno kože nakon čega dolazi do bolnih promena na prstu.
nadogradnja trepavica
Urasli nokti salon miki

Onihokriptoza, odnosno „Unguis Incarnatus“ su stručni nazivi i zvanična dijagnoza koja se koristi za “ urastao nokat „.

Najčešće se manifestuje na palčevima stopala. Najzastupljenije starosno doba za pojavu ovog problema je između 15 i 45 godina, kod muškaraca se urasli nokat češće javlja nego kod žena.

Šta uzrokuje urasle nokte?

1.Nepravilno skraćivanje noktiju moze izazvati urasle nokte

Skraćivanje slobodne ivice nokta u polukrug izaziva posledice urastanja jer se takvim oblikom nokta bočne ivice nalaze ispod nivoa kožnih jastučića koji se zovu lateralni nabori.

Pošto se nokat obnavlja i raste svaki dan, skraćene bočne ivice posle nekoliko dana nailaze na otpor. Nažalost, nokat nema sposobnost da zaustavi obnavljanje, već po svaku cenu ide napred, a time izazvati urastanje.

2.Neodgovarajuća obuća je takodje izazivac uraslih noktiju

Dress code, modni trendovi i lični ukus koji imamo prema obući može da se direktno kosi sa uslovima koje naša stopala traže. Neudobna i tesna obuća koja se nama možda estetski dopada, često izaziva urastanje noktiju. Pritisak koji se konstantno javlja tokom nošenja takve obuće izaziva otežano obnavljanje nokta, odnosno veoma intenzivan potisak lateralnog nabora na ivice nokatne ploče. Kada se ovaj faktor ukombinuje sa neadekvatnim skraćivanjem, posledice su zagarantovane.

3.Genetika moze biti uzrocnik uraslog nokta

Pod „Genetikom“ spadaju urođene anomalije stopala, noktiju, tetiva… Najnovija istraživanja kažu da sva problematika koja nastaje na stopalima je u 85% slučajeva prouzrokovana lošom genetskom predispozicijom. Loša genetika stopala koja izaziva urastanje noktiju je uglavnom zastupljena kod samog oblika i debljine nokatne ploče, a potom kod položaja prstiju, statike i cirkulacije.

4.Pojačana aktivnost

Kod profesionalnih sportista je svakodnevnica da njihova stopala, prsti i nokti trpe ogromnu količinu traume i pritiska. Fudbaleri se u ovoj sferi ističu u svakom pogledu. Ni jedan od gore navedenih faktora ne mora biti prisutan ako se tokom pojačanih sportskih aktivnosti prsti izlažu udarcima i potiscima. Stopala počinju pojačano da se znoje, vlaga omekšava sve površine kože i dovoljan je samo jedan nezgodan doskok, šut ili korak da nokat proseče tkivo i izazove problem. Prednost je ipak ta, da kod ovakvih uzroka, ishod ne mora biti praćen bakteriološkom infekcijom, već se može sanirati uz relativno jednostavan pristup.

Kako prepoznati urastao nokat?

I Stadium: Inflamacija, odnosno upala je sopstvena reakcija tela na štetne sadržaje i dešavanja. Izražava se tradicionalno u znakovima upale, crvenila, oteklina. Neprijatnost i tup bol na mestu gde je nokat urastao, u početku se može manifestovati isključivo pod pritiskom, a potom konstantno ili u obliku pulsiranja. Blago uvećanje lateralnog nabora praćeno crvenilom.

II Stadium: Apsces je lokalna gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu kao posledice uraslog nokta. Znakovi i simptomi apscesa uključuju crvenilo, bol, toplinu i otok. Područje crvenila se često proteže izvan oteklina. Uzrok apscesa je najčešće stafilokok bakterija (Staphylococcus aureus) koja se nastanjuje na otvorenu ranu koja je nastala prosecanjem nokta.

III Stadium: Divlje meso se stručno naziva „Granulozno tkivo“.

Nakon pojavljivanja i lučenja gnojnog sadržaja, između 3. i 10. dana počinje formiranje granuloznog tkiva. Granulozno tkivo je novo vezivno tkivo prepuno minijaturnim krvnim sudovima koje se formira na površinama rane. To je prirodan fenomen koji se javlja kada je rana dugo prisutna, odnosno pri onemogućenom zarastanju. Kompletna površina prsta (Perionihium) je praćena crvenilom, bolom, otokom.

Urastao nokat – Hiruška intervencija

Rešavanje ovakvog problema je u najvećem broju slučaja odstranjivanje dela nokatne ploče, odnosno uzročnika bakteriološke infekcije. Stadium u kom se nalazi prst direktno utiče na operaciju uraslog nokta.

Površina nokatne ploče koja se odstranjuje je onolika koliko je potrebno da se ugroženo tkivo oslobodi i regeneriše. Pri radu je veoma važno da ne dođe do oštećenja matriksa. Matriks (Matrica) nokta je oblast na kojoj nokti počinju da rastu i ukoliko se ošteti, trajne posledice su praktično neizbežne. Posledice se javljaju u vidu izdeformisanog obnavljanja noktiju, odnosno nepravilno formiranog nokta kada se obnovi u celosti.. Nakon intervencije, pored lokalnog se savetuje i oralna upotreba antibiotika širokog spektra. Antibiotici se ne smeju uzimati na sopstvenu ruku.

Održavanje nakon saniranja uraslih noktiju

Kada se infekcija uspešno sanira, nokat koji je bio odstranjen ponovo počinje da se obnavlja. Kod osoba koje pate od hroničnog urastanja, odnosno osobe koje u genetici imaju nepovoljan oblik nokatne ploče ili druge deformacije, imaju obavezu da na određeni vremenski period odlaze na kontrolu kod svog preporučenog. Postoje razne postoperativne metode koje mogu da osiguraju i obezbede osobu od eventualnog recidiva (ponovnog urastanja). Da bi se nokat obnovio u celosti, potrebno je da prođe između 7 i 9 meseci. Na polovini ovog perioda, kada nokat dosegne do sredine kreveca nokta, postoji najveći rizik od ponovnog urastanja i veoma je važno da se svi saveti usvajaju i primenjuju.

Sa sigurnošću možemo da kažemo da ni jedna od ovih stadiuma ne može da se razvije ako se problem ne ignoriše, odnosno ako se deluje na vreme. Za svaki stepen razvijanja infekcije je potrebno vreme. Prevencijom ili što ranijim odlaskom kod stručnog lica se izbegava niz  dodatnih komplikacija.

Odlaganjem i prolongiranjem, nokat sve više prodire u potkožno tkivo lateralnog nabora i zadaje velike muke pri odstranjivanju. Nepravilnim hodanjem, tj. promenom gazišta da bi se rasteretila i poštedela upaljena regija, se neretko ugrožava prst na drugoj nozi koja je preuzela veći deo težišta tela. Tako da se u praksi dešava da osobe umesto sa infekcijom na jednom prstu, dođu sa oba prsta u procesu. Uvećavanje i razvoj granuloznog tkiva izaziva bujanje lateralnih nabora koji nakon saniranja i zasušivanja infekcije ostaju i dalje uvećani i otečeni, što otežava dalje obnavljanje nokta. Postoji niz posledica kada se bilo kakva upala ignoriše, trpi i prolongira. Zato savetujemo da iskoristite ove informacije radi uočavanja ozbiljnosti koji mogu da nastanu iz banalnih okolnosti.


Ukoliko Vam je potreban medicinski pedikir, možete pogledati naše usluge i cenovnik klikom na ovaj link >.

PODELI OBJAVU:

Slične Objave

Gljivice na noktima (onihomikoza)
Pedikir

Gljivice na noktima (Onihomikoza)

Gljivice na noktirma – Saznajte šta izaziva pojavu gljivica na noktima, koji su rizici i potencijalni uzroci kao i koja su rešenja ove pojave. U daljem tekstu ćemo obraditi sve što je potrebno da znate o ovoj gljivičnoj infekciji noktiju.

Pročitaj »
nega koze ruku salon miki
Manikir

Nega kože ruku

Nega kože ruku se često zanemaruje i neretko može dovesti do posledica oštećenja kože kao št je ispucala koža na rukama, suva koža na rukama, isušena koža na rukama…

Pročitaj »
Svidela Vam se objava?

Prijavite se na našu mailing listu i nikada više nemojte propustiti ni jednu novu objavu, popust ili promociju!