Urasli nokti, zuljevi ispod nokta, zadebljali nokti

Postoje razni oblici nokatne ploče, takođe se razlika prepoznaje u strukturi, kao i debljini nokatne ploče. Shodno tome, potrudićemo se da Vas posavetujemo kako da prevencijom kod najčešćih slučajeva komplikacije na noktima, kao što su urasli nokti, zuljevi ispod nokta ili zadebljali nokti,  prevaziđete ovaj krizni period.

Žuljevi ispod nokta

Žuljevi ispod nokta su zadebljanja koja se formiraju u kanalima ležišta nokatne ploče.

Uopšteno nastaju pojačanim i konstantnim pristikom od neudobne obuće.

Pružite vašim nogama maksimalni komfor i ne izlažite ih pritisku i teskobi bez potrebe. Čarape takođe trebaju biti sa minimalno elastina. Svakako za to vreme možete na bolnu regiju naneti antiseptičnu mast više puta dnevno.

Urasli nokti

Ako se nađete u situaciji da su nokti već ušli u meso i osećate oštar bol i osetljivost u upaljenoj regiji, a uočavate crvenilo i otok, nemojte ignorisati problem, neće proći samo od sebe. Dobro operite ruke pre početka.

Najbolje sredstvo za čišćenje rane u ovom slučaju je definitivno 3% hidrogen, ukoliko ga nemate, odličan je i Povidon jod. Više puta dnevno direktno na upaljenu regiju pospite hidrogen i sačekajte da ispeni. Nakon toga, pamučnim tupferom od vate osušite sve površine. U upaljeni kanal pažljivo aplikujte antiseptičnu ili antibiotsku mast kao što su:

„Flogocid“, „Gentamicin“, „Hidrociklin“, „Stanicid“. Potom zaštitite sterilnom gazom i zavojem ili hanzaplastom koji diše.

Budite uporni

Ponavljanjem ove metode verovatno nećete rešiti problem, ali ćete zapaljenu regiju umiriti i na idealan način ga odložiti dok se ne budu stekli uslovi da stručno lice preuzme vaš slučaj.

Napomena: Nemojte sami pokušavati da uklonite nokat, nemojte u uglove uguravati pamučnu vatu ili druge materijale. Nemojte primati u kuću osobe koje rade ovakve tretmane na terenu. Higijenski uslovi za takav zahvat nisu zadovoljavajući, a i rizik prenosa COVID19 virusa je sve veći.

Strpite se i sve će biti u redu!

Zadebljali nokti

Osobama kod kojih je hipertrofija noktiju hronično oboljenje, savetuje se da ni pod koje uslove ne pokušavate da skratite nokte sami. Povoljna vest je ta da takvi nokti veoma sporo rastu i da stvar nije urgentna.

S’ toga savetujemo da potopite stopala u toplu kupku sa malo morske soli da nokti dobro omekšaju, a nakon toga da sa turpijom u jednom pravcu obrusite gornju površinu nokta. Stanjivanjem nokta se može podstaći dodatna elastičnost nokta i smanjiti eventualni pritisak na kapilare u prstima.

Ne dozvolite da Vam nokti prerastu

Veoma je važno da se kod noktiju održava određeni optimum dužine nokatne ploče.

Ukoliko prolongirate i dopustite da nokti na stopalima prerastu, živci i nervni završeci će krenuti da se vezuju za izraslu slobodnu ivicu nokta i izazvaće velike poteškoće u njihovom skraćivanju. Moguća su krvarenja.

Savetujemo da nokte na nogama skraćujete nežnom turpijom jednom u deset dana i da po mogućstvu izbegnete grickalicu i makaze.

Zapratite nas na instagramu i budite u toku sa trikovima i savetima koje konstantno objavljujemo kako bismo Vam pomogli da određene probleme sanirate sa lakoćom u kućnim uslovima!

Ukoliko Vam je potreban medicinski pedikir, možete pogledati naše usluge i cenovnik klikom na ovaj link >.