Šta je kurje oko, šta su žuljevi, zadebljanja na koži ili čukljevi?

PODELI:

manikir pedikir nadogradnja trepavica
Pre nego što dublje zađemo u ovu temu, ono što prvo treba znati je da svaka promena na koži, kao što su žuljevi na stopalu ili kurje oko, zapravo način na koji nas koža obaveštava i upozorava da se na određenom mestu pojavio preveliki pritisak ili trenje u dužem ili kraćem vremenskom periodu.
nadogradnja trepavica
Zuljevi-kurje oko pedikir salon miki beograd
Kurje oko na stopalu

U pitanju je jedan nesklad i neprirodno stanje za kožu čiji uzročnik može biti mnogo faktora.  U većini slučajeva, zadebljanja na koži, odnosno žuljevi (kurje oko-sa jezgrom ili zulj bez jezgra) ne moraju biti bolni i neprijatni, ali svojim prekovremenim zadržavanjem i daljim obnavljanjem mogu preći u fazu gde će se pojaviti bol, upala okolnog tkiva, plikovi i ostale promene koje su često veoma nepriajtne.

Zadebljana koža na stopalima (Callus)

Ljudi bilo kog starosnog doba mogu steći sve oblike zadebljanja rožastog sloja pokožice (epidermis).

Nastanak ovakvih dermatoloških promena na koži kod mladih i dece najčešće može biti urođena. Tj.- da mlada osoba u genetskom kodu nosi nepravilnu statiku stopala, odnosno loš raspored kostiju na stopalima.

Neki od primera koje poznajemo su cukljevi (Hallux valgus),  ravna stopala, spušteni svodovi stopala i slično. Takve urođene anomalije, koje vizuelno najčešće primećujemo kao zakrivljenja u regijama stopala gde ne bi trebalo da ih bude, formiraju pojačano trenje ili pritisak u unutrašnjem delu obuće.

Tada koža, primenjujući svoj prirodni odbranbeni mehanizam od površinskih abrazija ili plikova, počinje da formira rožaste slojeve pokožice (epidermis). Slične pojave mogu biti izazvane usled pojačanja fizičke aktivnosti, povećanja telesne mase, starenja i vaskularnih problema kao što je loša periferna cirkulacija.

Lepa vest je da ovakva pojava može lako da se reguliše, kao i da se preduzmu preventivne mere sticanjem određenih navika u ličnoj brizi prema stopalima ili odlaskom kod stručnog lica koji će se pobrinuti za vaša stopala.

Cukljevi
Čukljevi
Ravna stopala i ravni tabani
Razlika između Ravnih i Normalnih Stopala

Zuljevi – Kurje oko (Clavus)

Kurje oko je najrasprostranjeniji izraz za sve oblike i tipove zuljeva koji izazivaju bol i neprijatan osećaj. Koristi se bukvalno kao univerzalni naziv za „Nešto malo, bolno, žućkasto sa tačkom ili bez nje, locirano uglavnom na prstu ili između njih

Definicija i opis „Kurjeg oka“ je zadebljanje kože koje u centru sadrži obrazovano konusno jezgro (Koren)  koji prodire kroz površinski sloj kože (Epidermis) u krzno (Dermis) gde se nalaze kapilari i nervi. Dakle, najprecizniji naziv za „Kurje oko“ je „Zulj sa jezgrom“ ili „Zulj sa korenom“.

Zuljevi-Zulj bez jezgra, tvrd zulj na stopalu
Zulj bez jezgra, tvrd zulj na stopalu (Helloma durum)
kurje oko, zulj sa jezgrom na stopalu
kurje oko odnosno zulj sa jezgrom na stopalu

Razlika izmedju „kurjeg oka“(zulj sa jezgrom/korenom) i „Zadebljane kože na stopalima“ (tvrdi zuljevi, zuljevi bez jezgra/korena)

Upravo ta karakteristična pojava takozvanog „Korena“ zapravo formira osnovnu razliku između zadebljanja rožastog sloja pokožice (Callus), rezultovana pojačanim trenjem i može zahvatiti veliku površinu kože i žulja sa jezgrom (Clavus) odnosno kurjeg oka, koji je formiran na vrlo maloj površini, striktno obrazovan na tački gde je pritisak abnormalno prisutan.

Osim vizuelne razlike, žulj sa jezgrom je tvrđe strukture i s’ obzirom da nije preterano širok, daje subjektivan osećaj ispupčenja koji dodatno pri hodanju može da izaziva pritisak na krzno kože, odnosno nervne završetke koji se mogu upaliti i izazvati izuzetnu neprijatnost i bol. A bol je osnovni alarm i opomena da nešto nije u redu i da je neophodna intervencija.

Prevencija i lečenje kurjeg oka (žulj sa jezgrom).

Ako uzmemo u obzir da žulj sa jezgrom (kurje oko) nastaje abnormalnim trenjem i pritiskom, prvi i osnovni korak je da se oslobodimo tesne i neudobne obuće koja je potencijalni okidač za ovu pojavu.

Dakle, utvrditi da li u našem cipelarniku postoji obuća koja dodatno izaziva trenje i iritira upaljenu regiju.

Kućna nega je nešto što takođe možemo da priuštimo našim stopalima. Potapanje stopala u Aromatizovane, slane kupke takođe može pomoći jer soli i ostale supstance mogu da razgrade površinski sloj upaljene regije i time smanje pritisak u obući jer je površina zadebljalog sloja manja.

Aplikovanje krema sa ureom je još jedan u nizu neinvanzivnih tretmana koji možete isprobati, a samim tim i poboljšati kvalitet hodanja i života uopšte. Komfor, udobnost i nega svakako će pomoći da postignete 50% bolje rezultate već u roku od jednog do dva dana.

Kako NE LEČITI kurje oko i žuljeve? Ovo nikako ne radite!

Ono što ne preporučujemo ni u kakvom slučaju je aplikovanje bilo kojih preparata za suzbijanje i otklanjanje „žuljeva“  koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu.

Neadekvatan i nestručan pristup sa kiselom supstancom može da formira veliku štetu na tkivu izazivajući otvorene rane i druge povrede kože. Saniranje traje sporo, koža se obnavlja otežano, a problem ostaje prisutan u većini slučajeva.

Takođe izbegavajte samostalni pristup rešavanja kućnim alatom. Rizik od povreda je veliki, higijenski nivo nije zadovoljavajuć i trajno rešenje nije moguće.

Zuljevi – Medicinski pedikir

Ukoliko kućna nega i sve preventivne mere ne donesu pozitivne rezultate, vreme je da posetite stručno lice koje radi medicinski pedikir.

Pored profesionalnih instrumenata, aparata i preparata, u salonu Miki postoje stručni kadrovi koji imaju svo potrebno znanje i iskustvo da zuljevi ili zadebljanja na stopalima budu rešeni brzo i efikasno sa minimalnom traumom, a maksimalnim trudom da problem bude trajno izlečen ili saniran na što duži vremenski period.

pedikir
Medicinski pedikir u Salonu Miki u Beogradu

Stručni pristup

Obrađivanje svih vrsta keratoza na stopalima se izvršava sterilnim, jednokratnim nožićima. Struktura, debljina, lokacija i tip kože su odlučujući faktori pri odabiru oblika i veličine oštrice koji će se primeniti da bi se sa što manje traume i što delotvornije uklonili rožasti slojevi pokožice (epidermis).

Zadebljana koža (zuljevi) je najčešće žućkaste boje, jasno se razlikuje od zdravog tkiva.

Veoma je važno da se pri obrađivanju ne zahvati krzno kože (dermis) jer može doći do povrede zdravog tkiva i time izazvati pojačano obnavljanje kože u narednom periodu.

Ukoliko se specijalnim hiruškim nožićem ne ukloni sve što je potrebno, koriste se specijalne canglice koje svojim oštrim vrhom imaju sposobnost da zahvate i uklone rožasti sloj koji se eventualno može ovrazovati na dubljoj tački od same gazne površine.

Nakon obrade je jako važno dezinfikovati obrađenu površinu, a ukoliko je došlo do abrazije ili posekotine, neophodno je previjanje sa odgovarajućim antiseptičnim sredstvom ili kremom.


Ukoliko Vam je potreban medicinski pedikir, možete pogledati naše usluge i cenovnik klikom na ovaj link >.

PODELI OBJAVU:

Slične Objave

Gljivice na noktima (onihomikoza)
Pedikir

Gljivice na noktima (Onihomikoza)

Gljivice na noktirma – Saznajte šta izaziva pojavu gljivica na noktima, koji su rizici i potencijalni uzroci kao i koja su rešenja ove pojave. U daljem tekstu ćemo obraditi sve što je potrebno da znate o ovoj gljivičnoj infekciji noktiju.

Pročitaj »
nega koze ruku salon miki
Manikir

Nega kože ruku

Nega kože ruku se često zanemaruje i neretko može dovesti do posledica oštećenja kože kao št je ispucala koža na rukama, suva koža na rukama, isušena koža na rukama…

Pročitaj »
Svidela Vam se objava?

Prijavite se na našu mailing listu i nikada više nemojte propustiti ni jednu novu objavu, popust ili promociju!