
Vitamini su pojam zdrave ishrane
Osim gvožđa, meso je obogaćeno proteinima, vitaminima iz grupe B i cinkom. Vitamini B kompleksa imaju uticaj na naš organizam u okviru regulacije gena, sprečavanju kardiovaskularnih bolesti,raspoloženja, nivoa šećera, kognitivne funkcije, bolesti oka poput starosne žute mrlje . Najveća količina vitamina iz grupe B nalazi se u neobrađenim žitaricama, semenkama, mlečnim proizvodima, jajima, mesu, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, ribi, krompiru, pasulju, povrću, voću… Vitamin A je neophodan za poboljšanje vida, razvoj kostiju i obnavljanje kože. Šargarepa je najveći izvor vitamina A, kao i mnoge druge namirnice biljnog porekla poput blitve, bundeve, lisnatog kelja. Izobilje vitamina A se takođe nalazi i u ribljem ulju, mesu, jajima.. .Važno je izbegavati istovremeno unošenje vitamina A i E, jer vitamin E utiče negativno na apsorbovanje vitamina A. Vitamin D doprinosi zdravlje i funkcionalnost našem telu, kostima i dobrom raspoloženju. Osim sunca, izvor vitamina D možemo pronaći uglavnom u ribi i punomasnim mlečnim proizvodima, ali i namirnicama poput pečurki, goveđoj ili telećoj džigerici, žumancu i ceđenoj pomorandži.
Nezasićene masne kiseline za dobro zdravlje
Preporučuje se umerena količina nezasićenih masti koje su preventiva oboljenja poput kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, malignih oboljenja, hroničnih upalnih stanja i gojaznosti. Nezasićene masne kiseline možete pronaći u avokadu, koštunjavom voću, masnim ribama kao što je losos, jajima, maslinovom ulju i maslinama.
Gvožđe jednako dobra krvna slika
Gvožđe je odličan protivnik u borbi protiv anemije. Školjke i morski plodovi su neiscrpan izvor gvožđa, kao i određene vrste riba poput lososa, bakalara, tunjevine i sardine. Naravno, meso i iznutrice sadrže visok nivo gvožđa, bez obzira da li preferirate crveno ili živinsko meso.
Minerali su neophodni organizmu
Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za ljudsko telo. Mlečni proizvodi poput mleka, koje sem kalcijuma takođe sadrži vitamin D i jogurta koji je i sjajan izvor proteina i vitamina B12. Kalcijumom je obogaćena i pomorandža .Ovaj sjajni antioksidans bogat je i vitaminima B i E, kalijumom i folnom kiselinom. Cink osim što igra jednu od značajnijih uloga u organizmu, doprinosi stvaranju mirisa i ukusa. Proizvodi od mesa, riba, integralne žitarice, jaja, soja, mlečni proizvodi su bogati ovim mineralom. Magnezijum takođe ima veliki značaj za funkcionisanje organizma. Velike količine ovog minerala možete pronaći u namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, koštunjavom voću, ribi, soji, avokadu, bananama i crnoj čokoladi.
Zašto je koristan biotin?
Biotin ili vitamin H, poznatiji pod nazivom vitamin B7, je od velikog značaja ćelijama za pravilan rast i regeneraciju, takođe neophodan je i telu za proizvodnju masnih kiselina, održavanja nivoa šećera u organizmu, kao i nervnom sistemu i mišićima. Pospešuje reakciju tela na insulin tako da se preporučuje osobama sa dijabetesom. Crveno meso, jaja, badem, paradajz, luk, crveno meso, pšenički hleb, maline, lešnik, bosiljak i ljuta paprika su odličan izbor za unošenje vitamina B7.
Bez proteina nema života
Unos dovoljne količine proteina je neophodan za imunitet i funkcionisanje našeg nervnog sistema. Širok izbor namirnica bogat je proteinima i aminokiselinama od kojih su proteini izgrađeni. Najveći izvor proteina nalazi se u hrani životinjskog porekla poput mesa, jaja, ribe, jogurta, sira, mleka.